Zo op het oog ziet 2025 er goed uit voor beleggers. Centrale banken hebben een cyclus van renteverlagingen ingezet, de Amerikaanse economie lijkt goed stand te houden en in de VS belooft de nieuwe president Donald Trump belastingverlagingen.

Maar er zit een wel een addertje onder het gras: door de sterke beursrally van 2024, met een extreme nadruk op Big Tech-bedrijven die profiteren van de AI-hype, zijn aandelen relatief duur. Een kleine groep zwaargewichten heeft de brede S&P 500-index dit jaar met 26 procent doen stijgen.

De vraag is hiermee relevant of er nog heel veel meer in het vat zit voor aandelenmarkten. In een eerder rapport stelden analisten van zakenbank Goldman Sachs dat de brede S&P 500-index de komende tien jaar een matig rendement van gemiddeld 3 procent kan halen.

Het optimisme van beleggers werd aangejaagd door de hypergroei van de winst en omzet van een klein aantal AI-kampioenen, maar dat is de lange termijn lastig vol te houden. Hoewel een deel van de winstgroei bij Big Tech op een solide basis berust, is de waardering van aandelen wel flink opgerekt. Dit geldt vooral voor de koers-winstverhoudingen in de VS.

De grafiek hieronder toont het aandeel van het rendement dat te wijten is aan respectievelijk hogere koers-winstverhoudingen, de ontwikkeling van de winst per aandeel en dividenduitkeringen. Te zien is dat hogere koers-winstverhoudingen (donkerblauwe balken) een relatief grote bijdrage hebben geleverd aan het rendement van de S&P 500-index en de MSCI-wereldindex.

Foto: Goldman Sachs

Hoge waarderingen van aandelen worden doorgaans gerechtvaardigd door bovengemiddelde groei van de omzet en winst. Toch leert de geschiedenis dat weinig bedrijven een extreem sterke groei van de winst en omzet kunnen volhouden op de langere termijn.

In de afgelopen veertig jaar slaagde slechts 3 procent van de bedrijven erin om hun omzet gedurende tien jaar met 20 procent per jaar te laten groeien, aldus een nieuw rapport van Goldman Sachs-analist Peter Oppenheimer. Dit betekent dat blijven inzetten op de Big Tech-bedrijven die de kar trekken bij brede beursindices zoals de S&P 500, misschien niet de meest kansrijke strategie is.

In plaats daarvan raden analisten van Goldman Sachs aan om te focussen op 'alpha', oftewel bovengemiddelde rendementen van beleggingen die een minder sterke correlatie hebben met de brede markt. Dit kan volgens de analisten in 2025 bereikt worden door te kijken naar vier gebieden: afwijkende aandelenbeleggingen, een focus op ondergewaardeerde bedrijven, oog voor aandelenmarkten buiten de VS en aandacht voor bedrijven die betrokken kunnen raken bij fusies en overnames.

4 kansrijke beleggingen voor 2024

De renteverlagingen die centrale banken in de VS en Europa doorvoeren, zullen vooral kleinere bedrijven de kans geven om terrein terug te winnen op grote beursbedrijven met een sterke balans.

De analisten van Goldman Sachs raden aan om tijdens een periode van rentedalingen te kijken naar kansen bij kleinere beursgenoteerde bedrijven.

Als je de AI-hype wilt blijven volgen op de beurs, dan kun je als belegger het beste kijken naar bedrijven die door het gebruik van artificial intelligence een groei van de omzet zien.

Groeiaandelen zijn over het algemeen nog steeds duur, aldus het rapport van Goldman. Daarom moeten beleggers ook kijken naar waardeaandelen door op zoek te gaan naar bedrijven die via solide dividenduitkeringen het rendement voor aandeelhouders verhogen. Denk bijvoorbeeld aan grondstoffenbedrijven en nutsbedrijven.

Regionale diversificatie is ook van belang. Zo is Goldman vooral over Japanse aandelen positief, vanwege de positieve vooruitzichten voor de groei van de winst per aandeel, een trend die naar verwachting zal doorzetten vanwege een zwakke yen die Japanse exporteurs in de kaart speelt.

Voor Europa zijn bedrijven interessant die niet afhankelijk zijn van export, zoals telecommunicatie- en vastgoedbedrijven, of bedrijven die veel inkomsten halen in de VS.

Tot slot verwachten de analisten van Goldman dat de fusie- en overnameactiviteit zal aantrekken. Hiervoor kunnen beleggers kijken naar potentiële overnamekandidaten.

LEES OOK: Deze 3 grafieken tonen hoe de kaarten op financiële markten worden geschud in de aanloop naar 2025